Happy birthday, Dior!

Dior archief: 67 jaar Haute Couture en parfum
Exact 67 jaar terug knalde Christian Dior enkele flessen champagne op het succes van zijn eerste Haute Couture collectie én parfum.

Dior_Christian Dior_birthday

New Look 12.02.1947. De eeuwig in het geheugen gegrift historische dag waar Christian Dior zijn debuut maakte met een prachtige Haute Couture Spring/Summer collectie in het Avenue Montaigne Salon in Faubourg Saint Honoré te Paris. Er waren in het prille begin toen slechts 6 modellen die 90 Dior stukken defileerden. Maar alom bekend: Less is more. Redacteur van Harper’s Bazaar, Carmel Snow, bevestigde de latere realiteit: dat Dior’s collectie een behoorlijke revolutie zou betekenen. “Your dresses have such a new look.” En iedereen weet na het zien van Doornroosje dat de muren oren hebben, maar encore plus affirmatif dat journalisten op dat vlak nog happigere haaien zijn. ‘New Look‘ werd al gauw gebombardeerd tot benaming van Christian Dior’s eerste Haute Couture collectie.

Corolle & Figure 8 Na de oorlog waren de mensen down en was de mode grauw geworden: uniformen en grijze kleuren domineerden de catwalk. Maar de naoorlogse mode zou niet lang gaan duren. Hallelujah! Christian Dior introduceerde voor het eerst in de wereld van Haute Couture een ultra vrouwelijke collectie met duidelijke silhouetten: afgeronde schouders, ingesnoerde tailles, geaccentueerde heupen en wijde rokken. Duidelijk een revolutie in le pays de la Vogue. Monsieur Dior lui-même gaf de stukken uit de New Look collectie de benamingen ‘Corolle’ (‘bloemblad) en ‘Figure 8’ (de plooien in een bloem). Wat niet enkel verwijst naar de vormen van de kleren, maar ook naar het openbloeien van de vrouw bij het dragen van een Dior jurk of rok, etc. Het was een belofte van de herleving van luxe voor vrouwen met een passie voor mode. Een vrouw schreef meneer Dior: “Je vous aime.”

Dior_published 1954 in LIFE Christian Dior gown

Dior_paspoppen_#1

Dior_65 year archives

Miss Dior Work hard, play hard. Christian Dior creëerde in 1947 niet alleen een revolutionaire Haute Couture SS collectie, oh non. In datzelfde jaar bracht Christian samen met parfumontwikkelaar François Demachy ook een eerste vrouwelijk parfum uit die Dior éternellement zou gaan vertegenwoordigen. “Faites-moi un parfum qui sente l’amour.” et ainsi naquit Miss Dior. De zachte bloemengeur in combinatie met o.a. krachtige ledertoetsen, jasmijn en patchoeli belichaamt moderniteit, vrouwelijkheid, frisheid en elegantie. Aujourd’hui is het de lieftallige Natalie Portman die op de fotocampagnes en commercials van Dior’s legendarische parfum schittert.

DIORRRRRR

Joyeux anniversaire, Dior! — xoxo —

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s